Καλωσόρισμα

Αγαπητοί αναγνώστες

Αυτό το ιστολόγιο έχει ως σκοπό να προσφέρει ενημέρωση σε θέματα Ιατρικής Εμβρύου, Προγεννητικής Διάγνωσης και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, σε απλά και κατανοητά στο ευρύ κοινό ελληνικά.
Δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει τον θεράποντα ιατρό ούτε παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία (βλ. αναλυτικά ''όροι χρήσης''). Σκοπός του είναι μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση και επεξήγηση των διεθνών μελετών και πρακτικών, να γίνει ο πρώτος σταθμός κάθε ενδιαφερόμενου (γονέων, ιατρών κλπ) στα συγκεκριμένα θέματα.
Στο ιστολόγιο αυτό θα αναφέρονται θέματα που συναντώνται συχνά αλλά και άλλα σπανιότερα.
Τα δικά σας σχόλια και ερωτήσεις είναι καλοδεχούμενα και σημαντικά για τη βελτίωση του περιεχομένου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ MD, DipFetMed(FMF)

Για τα τελευταία νέα στον τομέα της Ιατρικής Εμβρύου:

Αναζήτηση

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Υπερηχογράφημα ανάπτυξης (Doppler)

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης (ή υπερηχογράφημα 3ου τριμήνου ή Doppler όπως λανθασμένα είναι πιο γνωστό) είναι συνήθως διακοιλιακό και μπορεί να γίνει μεταξύ 25ης και 40ης εβδομάδας κύησης αναλόγως των ενδείξεων (ως ρουτίνα συνήθως γίνεται περί την 32η εβδομάδα). 
Κατά την εξέταση αυτή:

  • Γίνεται μια σειρά μετρήσεων (βιομετρία) του εμβρύου για να εξεταστεί η ανάπτυξή του και να υπολογισθεί το πιθανό βάρος του
  • Ελέγχεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού
  • Ελέγχεται η θέση και η μορφολογία του πλακούντα
  • Γίνεται εκτίμηση των κινήσεων του εμβρύου
  • Εξετάζεται η ροή του αίματος (Doppler) στην ομφαλική αρτηρία και αν χρειαστεί και σε άλλα αγγεία του εμβρύου, ώστε να εκτιμηθεί η επάρκεια του πλακούντα και η καλή κατάσταση του εμβρύου

Κατά περίπτωση η εξέταση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με καρδιοτοκογράφημα (βιοφυσικό προφίλ).
Λόγω της προχωρημένης ηλικίας κύσης το υπερηχογράφημα ανάπτυξης έχει μειωμένη ευαισθησία στην ανίχνευση ανατομικών ανωμαλιών και επιπλέον δεν εξασφαλίζει 100% το καλώς έχειν του εμβρύου. Ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα ανάπτυξης πρέπει να ερμηνεύεται ώς μικρή πιθανότητα ενδομητρίου θανάτου στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Στην πραγματικότητα, παρ΄όλο που το υπερηχογράφημα ανάπτυξης έχει επικρατήσει να γίνεται σε όλες σχεδόν τις γυναίκες στη χώρα μας, δεν αποτελεί ένα από τα ενδεδειγμένα (''απαραίτητα'') υπερηχογραφήματα της κύησης και στις αναπτυγμένες (ιατρικά) χώρες, το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται μόνο επί συγκεκριμένων ενδείξεων (πχ παρακολούθηση εμβρύων σε καταστάσεις προεκλαμψίας, διαβήτη, υπολειπόμενης ανάπτυξης, αιμορραγίας, πιθανού πρόωρου τοκετού, πρόωρης ρήξης υμένων κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: