Καλωσόρισμα

Αγαπητοί αναγνώστες

Αυτό το ιστολόγιο έχει ως σκοπό να προσφέρει ενημέρωση σε θέματα Ιατρικής Εμβρύου, Προγεννητικής Διάγνωσης και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, σε απλά και κατανοητά στο ευρύ κοινό ελληνικά.
Δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει τον θεράποντα ιατρό ούτε παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία (βλ. αναλυτικά ''όροι χρήσης''). Σκοπός του είναι μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση και επεξήγηση των διεθνών μελετών και πρακτικών, να γίνει ο πρώτος σταθμός κάθε ενδιαφερόμενου (γονέων, ιατρών κλπ) στα συγκεκριμένα θέματα.
Στο ιστολόγιο αυτό θα αναφέρονται θέματα που συναντώνται συχνά αλλά και άλλα σπανιότερα.
Τα δικά σας σχόλια και ερωτήσεις είναι καλοδεχούμενα και σημαντικά για τη βελτίωση του περιεχομένου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ MD, DipFetMed(FMF)

Για τα τελευταία νέα στον τομέα της Ιατρικής Εμβρύου:

Αναζήτηση

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης

Το υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης γίνεται στο 1ο τρίμηνο της κύησης (πρίν το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και συνήθως μεταξύ 7ης και 9ης εβδομάδας). Λόγω της μικρής ηλικίας κύησης γίνεται συνήθως διακολπικά με άδεια ουροδόχο κύστη. Δεν αποτελεί ένα από τα συνιστώμενα (''απαραίτητα'') υπερηχογραφήματα της κύησης. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις επιπλοκών, όπως κολπικής αιμορραγίας, πόνου κλπ. Στο υπερηχογράφημα αυτό γίνεται έλεγχος της τοποθεσίας του σάκκου κύησης (ενδομήτρια/ εξωμήτρια), έλεγχος για δίδυμη/ πολύδυμη κύηση, μέτρηση του σάκκου κύησης ή του εμβρύου (αν είναι ήδη ορατό) και έλεγχος της ύπαρξης καρδιακών παλμών. Αναλόγως των μετρήσεων προσδιορίζεται η ηλικία (στάδιο) της κύησης και σε δίδυμες/ πολύδυμες κυήσεις η χοριακότητα (αριθμός πλακούντων). Σε περίπτωση ενδομήτριας κύησης με ευρήματα αποβολής (άδειος σάκκος κύησης με συγκεκριμένο μέγεθος ή ορατό έμβρυο συγκεκριμένου μεγέθους χωρίς ορατούς καρδιακούς παλμούς), αποφασίζεται η περαιτέρω αγωγή η οποία περιλαμβάνει 3 επιλογές: χειρουργική αντιμετώπιση (απόξεση), φαρμακευτική αγωγή ή/ και αναμονή. Σε περίπτωση υποψίας εξωμήτριας κύησης, σε συνδυασμό με μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα της μητέρας και της κλινικής εικόνας, αποφασίζεται αν από τα ευρήματα πιθανολογείται ενδομήτρια κύηση (οπότε συνεχίζεται η συνήθης παρακολούθηση), εξωμήτρια κύηση (οπότε ακολουθεί λαπαροσκόπηση ή σε ειδικές περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή) ή αποβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: